Dit ontwerp is een simpele zeil- en roeiboot, geïnspireerd op oude werkboten. De crabbing skiff werd op de Chesapeake Bay aan de Amerikaanse oostkust gebruikt om op krabben te vissen. Die werkboten moesten simpel, robuust en betrouwbaar zijn.

lengte 4,00 m

breedte 1,27 m

diepgang 0,14 m (zonder zwaard)

waterverplaatsing 186 kg (met 1 persoon)

zeiloppervlak 7,2 m2

Toelichting bij ontwerp

Mijn ontwerp is weliswaar gebaseerd op de oude oude werkboten, maar meer op het huidige recreatieve gebruik gericht. Dit houdt in dat de boot wel simpel en doeltreffend in gebruik is (ze zeilt en roeit goed), maar ze is veel lichter gebouwd in hechthout-epoxy. De boot is zeer geschikt om met 1 of 2 personen te varen. Meer kan ook, maar dan wordt het vrijboord steeds minder!

Ze zal op vlak water mooi licht roeien en zeilen. Ze is door de scherpe kimmen en het relatief platte vlak minder geschikt voor ruig water. Op de gemiddelde plas kan ze echter prima uit de voeten, en met een minimale diepgang van 14 cm (!) kun je overal komen. Om de vaareigenschappen te verbeteren ten opzichte van haar voorouders is het vlak wat v-vormig en is met name in het voor- en achterschip getild. De oude werkboten hadden een geheel platte bodem.

Ze heeft een simpel tuig met een enkel zeil. Slechts 1 schoot om de boot te zeilen. De schuine stand van de giek voorkomt dat het zeil te veel open waait (de giek is tegelijk een soort neerhouder). Er is een simpel steekzwaard en ophaalbaar roer. Ideaal voor kinderen!

De constructie is eenvoudig: 12 mm hechthout voor de bodem, 8 mm hechthout voor de beide zijden, geen spanten, slechts een langsstringer in de zijden om de banken op te leggen. Ze is met epoxy gelijmd, en door de gehele romp in de expoy te zetten en het geheel in de polyurethaanverf te zetten is de romp onderhoudsarm.

Een gedachte over “Crabbing Skiff 400

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s