Binnenkort kan er gezeild worden!

Vanochtend heb ik de zeilen van de Arctic Tern opgehaald. De zeilen zijn gemaakt door zeilmakerij Oar & sail (Frank van Zoest) te Groningen. Het grootzeil is een loggerzeil, dat wil zeggen dat het zeil niet volledig achter de mast staat, maar dat de mast naast het zeil staat. Aan de bovenzijde zit dan ook niet een gaffel, maar een ra. Het zeil wordt met 1 val gehesen en staat in mijn geval altijd aan de bakboordzijde van de mast. Aan de onderzijde van het zeil zit een giek.

Het kleine zeil (ook wel druil genoemd) is een driehoekig bermudazeil. Ook hier weer een afwijking van de meest gebruikelijke zeilvoering: de giek zit niet onder het zeil, maar loopt langs het zeil een beetje schuin omhoog. Zo is de giek tevens neerhouder, het zeil blijft daarom mooier strak staan. Nadeel is wel dat het zeil altijd tegen de giek aanstaat als je over die bepaalde boeg vaart (bakboord in mijn geval).

Waarom juist deze zeilvoering:

1. het is heel simpel, de boel is makkelijk te zetten en strijken (geen verstaging, per zeil 1 val en 1 schoot)

2. het loggerzeil genereert veel power voor de oppervlakte.

3. de druil zorgt tijdens ankeren,  zetten, strijken en reven van het loggerzeil er voor dat de boot in de wind blijft liggen.

4. de rondhouten zijn bij deze zeilvoering kort en passen gestreken in de boot en steken niet uit of over.

Beide zeilen zijn gemaakt van Fibercon pro zeildoek (4.46 Oz), een dacron (=polyester) doeksoort met een vrij harde finish. Hiermee moet dit bootje goed vooruit willen. Het loggerzeil heeft 3 reven, de druil heeft 1 rif.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s