Vlonders en ankers Arctic Tern

Vandaag zijn de vlonders in de boot gegaan. Weliswaar tijdelijk, maar toch. Dat tijdelijk heeft te maken met de gaten die in de vlonders en spanten geboord worden voordat ze geschilderd worden. Zo komt er ook verf in de schroefgaten, dit is beter voor het hout.

De vlonders zijn gemaakt van 12,5 mm Douglas. Dit hout komt volgens de leverancier van landgoed Twickel in Twente. De vlonders bestaan uit 10 losse delen, 5 voor en 5 achter. De vlonders worden in de boot geschroefd met bronzen schroeven. Ze kunnen dus los gemaakt worden voor onderhoud.

Op de foto’s zie je ook de plek waar het anker komt te liggen als we varen. Het anker is een Rocna van maar liefst 4 (!) kg, het kleinste dat geleverd wordt. Rocna ankers zijn goede ankers,  ze hebben wel een nadeel, ze zijn een beetje onhandig te hanteren en op te bergen in een boot.  LE 17 “Dolphijn” heeft al jaren een Rocna van 33 kg, die op een speciale ankerrol ligt, klaar voor gebruik.  Aangezien een ankerrol op de Arctic Tern niet past, moet het in de boot een plek krijgen. Zo als het nu lijkt, past de scherpe punt van het anker precies onder de voorzijde van de vlonders, onder de voorste doft. Op een paar blokjes ligt het vrij van de huid en stevig vast, zodat het niet kan schuiven. De ankerlijn komt in een houten bak net voor de zwaardkast, hierin kunnen ook andere lijnen opgeborgen worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s